Patiënten informatie huidpriktest bij allergie

 

Inleiding

U heeft een afspraak gemaakt voor een huidpriktest. Dit onderzoek vindt plaats tijdens een speciaal allergie spreekuur op de polikliniek KNO. Deze folder geeft informatie over de gang van zaken rondom de huidpriktest. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt er op diverse zaken dieper ingegaan.

 

Allergische reacties

Als u een allergie heeft, kunt u een allergische reactie krijgen. Allergische reacties worden in verschillende typen onderscheiden.  De meest voorkomende reactie is het zogenaamde type 1 ofwel directe type reactie. Stoffen die een dergelijke reactie veroorzaken, noemt men allergenen. Allergenen komen voor in de lucht (zoals pollen, huisstofmijten, huidschilfers van dieren en schimmels), in voedingsmiddelen, in geneesmiddelen en in insectengiffen.

 

Medicijnen

Stop op tijd met medicijnen die de uitslag van de huidpriktest kunnen beïnvloeden. Geen antidepressiva of antihistaminica, wel neusspray. Neem bij twijfel contact op met de polikliniek KNO, telefoonnummer 023-224 8422.

 

Bodylotion

Op de dag van het onderzoek mag u de onderarmen na het wassen niet insmeren met bodylotion.

 

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de huidpriktest, neemt u dan uiterlijk binnen 48 uur contact op met de polikliniek KNO, telefoonnummer 023-224 8422.

 

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek KNO op de locatie Haarlem Noord, Haarlem Zuid of Hoofddorp van het Spaarne Gasthuis.

 

De huidpriktest

Een direct type allergische reactie kan meestal met behulp van een huidpriktest worden opgespoord. Op de polikliniek KNO wordt de test uitgevoerd om een allergie voor stoffen in de lucht, de zogenaamde inhalatieallergenen, aan te tonen. Hierbij brengt de assistente de allergenen stof met speciale kleine prikkers net onder de huid in. Op deze manier wordt geprobeerd om een allergische reactie op te wekken, nadat het allergeen onder de huid is opgenomen.

 

De huidpriktest wordt uitgevoerd door een doktersassistente. Zij vraagt u uw onderarm te ontbloten en druppelt de oplossing met allergeen op uw huid. Hierna prikt zij met speciale prikkers door de druppel tot in de huid. Wat de opname van het allergeen in de huid bevorderd. Ook geeft zij u altijd 2 controle prikjes. Bij het ene prikje moet de huid wel, en bij het andere prikje moet de huid niet reageren. Zo meet de assistente de betrouwbaarheid van de test en hiermee vergelijkt zij de test uitslagen. Het aantal prikjes wat u krijgt zijn 8 stuks.  De prikjes zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel gevoelig zijn. Na 15 minuten leest de assistente de test af. Als er sprake is van een allergische reactie, dan ontstaat op de plek van het gegeven prikje een zwelling met een rode plek. Deze zwelling kan jeuken. De huidreactie lijkt een beetje op een muggenbult. Bij een van de controle prikjes komt altijd een bultje op. Het onderzoek duurt in z’n totaal zo’n 30 minuten.

 

 Afspraak KNO-arts

Nadat de uitslag van de huidpriktest bekend is kunt u nog even plaatsnemen in de wachtruimte alvorens de KNO-arts u binnen zal roepen om de uitslag met u te bespreken.

 

Naar huis

Na het onderzoek en het bezoek aan de KNO-arts mag u direct naar huis. Naar verwachting heeft de huidpriktest geen invloed op het uitvoeren van uw normale dagelijkse werkzaamheden.

 

Bijwerkingen

Op de plaatsen waar bultjes zijn opgekomen kunt u jeuk krijgen. Deze jeuk verdwijnt meestal na een half uur. In sommige gevallen treden na 4 tot 24 uur opnieuw roodheid en zwelling op. Deze trekken vanzelf weer weg. De test geeft zelden een reactie op andere plaatsen in het lichaam dan waar de prikjes zijn gegeven, zoals bijv. niezen, jeuk in de ogen of kortademigheid. Dit komt omdat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt.

 

Problemen/calamiteiten

Mocht u tijdens de huidpriktest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten, meld dit dan direct aan de doktersassistente. Doen deze klachten zich na de huidtest voor neem dan contact op met de polikliniek KNO (op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur) telefoonnummer 023-224 8422 of de spoedeisende hulp (na 16.30 uur) telefoonnummer 023-224 6880. Een arts of verpleegkundige zal uw klachten, indien nodig direct behandelen.

 

Adres

Vondelweg 999, 2026 BW Haarlem Noord

Boerhaavelaan 22, 2035 RC Haarlem Zuid

Spaarnepoort 1, 2134 TM Hoofddorp