De operatie

 

U heeft een operatie aan de neusbijholten (FESS) ondergaan. Soms wordt deze ingreep gecombineerd met het rechtzetten van het neustussenschot (septumcorrectie) en/of een verkleining van de neusschelpen (conchotomie). Hierover kunt u meer informatie vinden in de folder postoperatieve instructies na een neusoperatie (septumcorrectie / conchotomie).

 

 

Wat kunt u verwachten na de operatie?

 

Tampons

Als u wakker wordt na de ingreep, zitten er tampons in de neus. Uw neus is na de operatie vaak verstopt door de neustampons. Vaak moeten deze tampons op de polikliniek verwijderd worden. In sommige gevallen wordt voor oplosbare tampons gekozen, deze hoeven niet verwijderd te worden.

Er zit er een verband onder de neus geplakt om het wondvocht op te vangen.

Zolang er niet-oplosbare tampons in de neus zitten, zal er een rozerood vocht uit de neus blijven druppelen. Dit komt omdat de tampons zich direct na de operatie hebben volgezogen met bloed en omdat de neus het snot niet goed kwijt kan door de tampons. De neus zal dus enigzins blijven lekken totdat de tampons zijn verwijderd. Dit is normaal.

Het verband kunt u indien nodig vervangen als dit is verzadigd. Dit doet u door een gaasje op te rollen en voorzichtig onder de neus te plakken met stukje tape wat u weer makkelijk van uw huid kunt verwijderen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

 

Eten en drinken

Na narcose gebruikt u op de dag van de behandeling afgekoelde, licht verteerbare voeding en drinkt u koude of afgekoelde dranken naar behoefte. Hitte van voedsel of drank zal de neus meer doen nalekken: u doet er goed aan de eerste 2 á 3 dagen geen hete dranken of erg warm voedsel te nuttigen, maar het eerst iets af te laten koelen. Hetzelfde geldt voor een hete douche: lauw douchen is geadviseerd.

Wij adviseren om de eerste 7 dagen na de operatie niet te roken en geen alcohol te drinken.

 

Lichamelijke inspanning en werkhervatting

Het is raadzaam om u de eerste  twee weken na de operatie niet zwaar in te spannen. Het is verstandig om enkele dagen niet te werken.

 

Pijn

Pijn staat meestal niet op de voorgrond. Wel heeft u vaak een vol gevoel in de bijholten hebben en er kan sprake zijn van lichte hoofdpijn. Meestal is paracetamol voldoende om te pijn te behandelen: zo nodig 4 x per dag 1000 mg paracetamol.

Indien u ondanks paracetamol toch nog pijn ervaart kunt u, naast de paracetamol naproxen of ibuprofen gebruiken (dosering volgens instructies op het doosje). Beide middelen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist.

Is ondanks deze medicatie de pijnstilling onvoldoende, of zijn er andere redenen dat u deze medicatie niet kunt gebruiken neemt u dan contact op met uw KNO-arts.

 

Antibiotica en ontstekingsremmers

Na de operatie wordt in sommige gevallen antibiotica en /of ontstekingsremmers voorgeschreven om het herstel te bespoedigen. Start de tabletten zodra u thuiskomt, volgens voorschrift op het doosje.

De antibiotica heeft als bijwerking dat u wat dunnere ontlasting kunt krijgen. Dit is niet erg en geen reden om de medicatie te staken.

De ontstekingsremmers kunnen maagklachten veroorzaken of uw bloedsuikers ontregelen als u suikerziekte (diabetes) heeft. Soms wordt er dan preventief een maagzuurremmer voorgeschreven of krijgt u het advies om de bloedsuikers tussentijds te laten controleren door uw huisarts.

Mocht u allergisch zijn voor de antibiotica of ontstekingsremmers: geef dit dan aan, dan krijgt u een alternatief middel voorgeschreven. Krijgt u gedurende de kuur last van rode jeukende bultjes, huiduitslag of een dikke keel? Dat kunnen tekenen van een allergie zijn voor het medicijn; stop het medicijn en neem contact op met de polikliniek KNO.

 

Na de operatie

Normaliter kunt u dezelfde dag nog naar huis. Als u wakker wordt na de operatie zult u nog wat versuft zijn van de narcose die u heeft gekregen. Doordat er mogelijk nog wat slaapmiddel in het bloed zit, mag u niet zelf naar huis rijden na de operatie.

 

Zwelling van het gezicht

Na een operatie van de neusbijholten zie je soms dat het gezicht nog enkele dagen licht gezwollen blijft. Dit is niet erg. Indien er bloeduitstortingen ontstaan bij één of beide oogleden: neem contact op.

Is de zwelling rood en pijnlijk en neemt dit toe? Neem dan contact op. Ook als uw oogleden plotseling erg gezwollen zijn raden we u aan om contact op te nemen.

 

 

Afspraken na de operatie

 

Tampons verwijderen

Als er alleen oplosbare neustampons zijn geplaatst, hoeven deze niet verwijderd te worden. Vaak worden er echter niet-oplosbare neustampons geplaatst tijdens de operatie. Deze neustampons worden verwijderd op de polikliniek: dit is vaak 1 dag na de operatie. Dit is niet pijnlijk, maar wel een onaangenaam gevoel. Gelukkig duurt het kort (seconden). Na het verwijderen van de tampons, zal er meestal wat helder rood bloed uit de neus stromen: dit stopt vanzelf.

In een enkel geval is het noodzakelijk om weer tampons terug te plaatsen. Deze worden dan na enkele dagen weer verwijderd op de polikliniek.

 

Spoelen van de neus

Op de dag dat de neustampons zijn verwijderd, start u met het spoelen van de neus. In het geval van oplosbare tampons, kunt u beginnen met spoelen op de eerste dag na de operatie. Hierdoor spoelt u korstjes weg en houdt u het operatiegebied schoon. Spoelen kunt u op verschillende wijzen doen, maar de meest betrouwbare manier is spoelen door middel van een neuskannetje (Rhinohorn). Dit kannetje kunt u kopen bij de apotheek van het Spaarne Gasthuis of online bestellen.

U spoelt de neus gemiddeld 3x per dag, maar als u veel korstvorming heeft kunt u het ook vaker doen. U vindt instructies op onze website https://www.vijfmerenkliniek.nl/document/zoutoplossing/

Soms duurt het, door zwelling, enkele dagen voordat het spoelen goed lukt. Blijf het echter meerdere malen per dag proberen; u zult zien dat het langzaam steeds beter lukt.

 

Snuitverbod

U mag uw neus absoluut niet snuiten in de eerste twee weken na de operatie. Het risico bestaat dat u dan via de neus lucht in de oogkassen blaast waardoor de oogleden plotseling fors gaan zwellen. Als dit gebeurt, raden wij u aan contact op te nemen.

Ook is de kans verhoogd dat er bloedvaatjes in de neus knappen wat een vervelende bloeding kan veroorzaken. Dit moet soms verholpen worden door tampons te plaatsen, wat weer ongemak met zich meebrengt.

In het geval van een verstopte neus kunt u gewoon uw neus ophalen. Ook zult u uw neus moeten spoelen met zout water om de verstopping tegen te gaan.

 

 

Contact

 

Wanneer neemt u contact op?

  • Als u ondanks de genoemde pijnstilling erge pijn heeft
  • Als de neus helder rood bloed blijft nalekken en het neusverband de bloeding onvoldoende stelpt
  • Als u herhaaldelijk helder rood bloed in de mond aantreft
  • Als u koorts (lichaamstemperatuur ≥ 38,5 °C) krijgt
  • Als enkele dagen na de operatie uw neus pijnlijk, warm en rood wordt, en deze klachten toenemen.
  • Gezwollen oogleden na het snuiten van de neus (zie snuitverbod).
  • Een bloeduitstorting van de oogleden (zie zwelling van het gezicht).
  • Aanhoudende heftige hoofdpijn.
  • Een veranderd zicht (dubbelzien, slechter zien).

Bij problemen kunt u tussen 08:00 en 16:30 contact opnemen met de polikliniek KNO Vijf Meren Kliniek, Spaarne Gasthuis,  Telefoon: 023-2248422.

 

Buiten vermelde tijden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Spaarne Gasthuis:

Haarlem Zuid              T 023 224 4880

Haarlem Noord            T 023 224 7880

Hoofddorp                  T 023 224 6880

 

De bovenstaande nummers gelden ook als u op een externe locatie (bijvoorbeeld Annatommie in Amstelveen) geopereerd bent.

 

Bovenstaande instructies zijn algemene instructies die gelden voor een neusbijholte-operatie. Echter, elke patiënt is anders. Het kan zijn dat uw KNO-arts u andere instructies heeft gegeven dan bovenstaand; volg dan altijd de instructies van uw eigen arts op.

 

Namens de Vijf Meren Kliniek en het Spaarne Gasthuis wensen wij u een spoedig herstel.

 

Bronvermelding: Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl

Versie 2021