De operatie

 

U heeft een operatie aan het neustussenschot (septumcorrectie) en/of een verkleining van de neusschelpen (conchotomie) ondergaan. Vaak worden deze ingrepen gecombineerd tijdens dezelfde operatie.

 

 

Wat kunt u verwachten na de operatie?

 

Tampons

Als u wakker wordt na de ingreep, is uw neus volledig verstopt door neustampons.

Op de neus zitten soms pleisters. Daarnaast zit er een verband onder de neus geplakt om het wondvocht op te vangen.

Zolang er tampons in de neus zitten, zal er een rozerood vocht uit de neus blijven druppelen. Dit komt omdat de tampons zich direct na de operatie hebben volgezogen met bloed. Ook kan de neus het snot niet goed kwijt door de tampons. De neus zal dus enigzins blijven lekken totdat de tampons zijn verwijderd. Dit is normaal.

Het verband kunt u vervangen als dit is verzadigd. Dit doet u door een gaasje op te rollen en voorzichtig onder de neus te plakken met stukje tape wat u weer makkelijk van uw huid kunt verwijderen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

 

Eten en drinken

Na narcose gebruikt u op de dag van de behandeling afgekoelde, licht verteerbare voeding en drinkt u koude of afgekoelde dranken naar behoefte. Hitte van voedsel of drank zal de neus meer doen nalekken: u doet er goed aan de eerste 2 á 3 dagen geen hete dranken of erg warm voedsel te nuttigen. Laat het eerst iets afkoelen. Hetzelfde geldt voor een hete douche: lauw douchen is geadviseerd.

Wij adviseren om de eerste 7 dagen na de operatie niet te roken en geen alcohol te drinken.

 

Lichamelijke inspanning en werkhervatting

Zware inspanning tijdens de eerste dagen na de operatie wordt afgeraden. Het is verstandig om enkele dagen niet te werken. Na een operatie aan het neustussenschot moet u contactsporten (balsport, teamsport of vechtsport) of activiteiten waarbij er risico is dat de neus hard geraakt wordt, vermijden gedurende 6 weken. Bent u alléén aan de neusschelpen geopereerd, dan is het advies om bovenstaande activiteiten gedurende 1 week te vermijden.

 

Pijn

Pijn staat meestal niet op de voorgrond. De neus kan beurs zijn en er kan sprake zijn van hoofdpijn. Meestal is paracetamol voldoende om te pijn te behandelen: zo nodig 4 x per dag 1000 mg paracetamol.

Indien u ondanks paracetamol toch nog pijn ervaart, kunt u naast de paracetamol naproxen of ibuprofen gebruiken (dosering volgens instructies op het doosje). Beide middelen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist.

Is ondanks deze medicatie de pijnstilling onvoldoende, of zijn er andere redenen dat u deze medicatie niet kunt gebruiken: neemt u dan contact op met uw KNO-arts.

 

Na de operatie

Normaliter kunt u dezelfde dag nog naar huis. Als u wakker wordt na de operatie zult u nog wat versuft zijn van de narcose die u heeft gekregen. Doordat er mogelijk nog wat slaapmiddel in het bloed zit, mag u niet zelf naar huis rijden na de operatie.

 

Zwelling van neus

Na een operatie van de neus zie je soms dat de neus nog enkele weken licht gezwollen blijft. Dit is niet erg.

Is de zwelling rood en pijnlijk en neemt dit toe? Neem dan contact op.

 

 

Afspraken na de operatie

 

Tampons verwijderen (na 1 dag)

De neustampons worden verwijderd op de polikliniek, dit is vaak 1 dag na de operatie. Dit is niet pijnlijk, maar wel een onaangenaam gevoel. Gelukkig duurt het kort (seconden). Na het verwijderen van de tampons, zal er meestal wat helder rood bloed uit de neus stromen, dit stopt vanzelf.

In een enkel geval is het noodzakelijk om weer tampons terug te plaatsen. Deze worden dan na enkele dagen weer verwijderd op de polikliniek.

 

Spoelen van de neus

Zodra de neustampons verwijderd zijn start u met het spoelen van de neus; dit is om korstjes uit de neus weg te spoelen en het operatiegebied schoon te houden. Spoelen kunt u op verschillende wijzen doen, maar de meest betrouwbare manier is spoelen door middel van een neuskannetje (Rhinohorn). Dit kannetje kunt u kopen bij de apotheek van het Spaarne Gasthuis of online bestellen.

U spoelt de neus gemiddeld 3x per dag, maar als u veel korstvorming heeft kunt u het ook vaker doen. U vindt instructies op onze website:  https://www.vijfmerenkliniek.nl/document/zoutoplossing/

Soms duurt het, door zwelling, enkele dagen voordat het spoelen goed lukt. Blijf het echter meerdere malen per dag proberen; u zult zien dat het langzaam steeds beter lukt.

 

Splints verwijderen (na 1 week)

Soms worden er tijdens de operatie splints in de neus achtergelaten. Splints zijn kleine plastic plaatjes die aan de binnenzijde van de neus gehecht worden om het neustussenschot te ondersteunen. Deze zijn niet zichtbaar vanaf de buitenkant en flinterdun. Wel kunnen ze de neusademhaling iets belemmeren.

De splints worden meestal na 1 week verwijderd op de polikliniek, maar soms is het verstandig ze langer te laten zitten (2-3 weken). Bij het verwijderen worden twee hechtdraadjes doorgeknipt waarna de plaatjes uit de neus worden verwijderd. Dit kan wat gevoelig zijn: vergelijkbaar met het verwijderen van een neushaartje met een pincet.

 

Hechtingen

Er zitten hechtingen door het tussenschot (dus niet aan buitenkant van de neus). Deze hechtingen worden ‘matrashechtingen’ genoemd. Dit gebeurt met oplosbare hechtdraden: deze hoeven dus niet verwijderd te worden. Soms kunt u ze zien zitten als paarse draadjes. Zijn ze nog aanwezig na meer dan 2 weken en heeft u er last van: dan kan de KNO arts deze voor u verwijderen.

 

Contact

 

Wanneer neemt u contact op?

  • Als u ondanks de genoemde pijnstilling erge pijn heeft
  • Als de neus helder rood bloed blijft nalekken en het neusverband de bloeding onvoldoende stelpt
  • Als u herhaaldelijk helder rood bloed in de mond aantreft
  • Als u koorts (lichaamstemperatuur ≥ 38,5 °C) krijgt
  • Als enkele dagen na de operatie uw neus pijnlijk, warm en rood wordt, en deze klachten toenemen.

Bij problemen kunt u tussen 08:00 en 16:30 contact opnemen met de polikliniek KNO Vijf Meren Kliniek, Spaarne Gasthuis,  Telefoon: 023-2248422.

 

Buiten vermelde tijden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Spaarne Gasthuis:

Haarlem Zuid              T 023 224 4880

Haarlem Noord            T 023 224 7880

Hoofddorp                  T 023 224 6880

 

De bovenstaande nummers gelden ook als u op een externe locatie (bijvoorbeeld Annatommie in Amstelveen) geopereerd bent.

 

Bovenstaande instructies zijn algemene instructies die gelden voor een septumcorrectie en/of conchotomie. Echter, elke patiënt is anders. Het kan zijn dat uw KNO-arts u andere instructies heeft gegeven dan bovenstaand; volg dan altijd de instructies van uw eigen arts op.

 

Namens de Vijf Meren Kliniek en het Spaarne Gasthuis wensen wij u een spoedig herstel.

 

Bronvermelding: Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl

Versie 2021