De operatie

U heeft een uitgebreide operatie aan de neus ondergaan (rhinoplastiek / in- en uitwendige neuscorrectie). Tijdens de operatie wordt meestal ook een correctie het neustussenschot (septumcorrectie) uitgevoerd en soms ook een verkleining van de neusschelpen (conchotomie). Deze ingrepen worden dan gecombineerd tijdens dezelfde operatie.

 

Wat kunt u verwachten na de operatie?

Tampons

Als u wakker wordt na de ingreep, is uw neus volledig verstopt door neustampons.

Op de neus zitten pleisters en vaak een neuskapje. Daarnaast zit er een verband onder de neus geplakt om het wondvocht op te vangen.

Zolang er tampons in de neus zitten, zal er een rozerood vocht uit de neus blijven druppelen. Dit komt omdat de tampons zich direct na de operatie hebben volgezogen met bloed. Ook kan de neus het snot niet goed kwijt door de tampons.  De neus zal dus enigzins blijven lekken totdat de tampons zijn verwijderd. Dit is normaal.

Het verband kunt u indien nodig vervangen als dit is verzadigd. Dit doet u door een gaasje op te rollen en voorzichtig onder de neus te plakken met stukje tape wat u weer makkelijk van uw huid kunt verwijderen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

In sommige gevallen zijn er ook kleine micro-snedes gemaakt net naast de neus (tussen neus en oog): deze worden bewust niet gehecht om tot een zo mooi mogelijke wondgenezing te komen; daardoor kunnen ook deze bloederig nalekken; ook dit kunt u wegdeppen met een schone tissue.

Blauwe plekken

Soms is het noodzakelijk om de stand van het neusbot te veranderen. Hierdoor krijgt u bloeduitstortingen; vaak het ergst rond de ogen. Dit verdwijnt in de loop van weken vanzelf. De blauwe plekken en de zwelling zakken meestal geleidelijk af richting de wangen en verkleuren van blauw naar geel. Dit is niet erg. Om de zwelling van de ogen wat te verminderen kunt u het hoofdeinde van uw bed wat omhoog plaatsen. Koelen mag. Koel echter nooit rechtstreeks op de huid, maar plaats er een doek tussen.

Eten en drinken

Na narcose gebruikt u op de dag van de behandeling afgekoelde, licht verteerbare voeding en drinkt u koude of afgekoelde dranken naar behoefte. Hitte van voedsel of drank zal de neus meer doen nalekken: u doet er goed aan de eerste 2 á 3 dagen geen hete dranken of erg warm voedsel te nuttigen, maar het eerst iets af te laten koelen. Hetzelfde geldt voor een hete douche: lauw douchen is geadviseerd. Soms zit er een kapje over de neus: deze moet droog blijven.

Wij adviseren om minimaal de eerste 7 dagen na de operatie niet te roken en geen alcohol te drinken.

Lichamelijke inspanning en werkhervatting

Beperk uw lichamelijke inspanning tijdens de eerste dagen na de operatie. Het is verstandig om 2 weken niet te werken. Werkhervatting kan in overleg met uw arts. Contactsporten (balsport, teamsport of vechtsport) of activiteiten waarbij er risico is dat de neus hard geraakt wordt moet u vermijden gedurende 6 weken.

Pijn

Pijn staat meestal niet op de voorgrond. De neus kan beurs zijn en er kan sprake zijn van hoofdpijn. Meestal is paracetamol voldoende om te pijn te behandelen: zo nodig 4 x per dag 1000 mg paracetamol.

Indien u ondanks paracetamol toch nog pijn ervaart kunt u, naast de paracetamol naproxen of ibuprofen gebruiken (dosering volgens instructies op het doosje). Beide middelen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist.

Is ondanks deze medicatie de pijnstilling onvoldoende, of zijn er andere redenen dat u deze medicatie niet kunt gebruiken neemt u dan contact op met uw KNO-arts.

Antibiotica en neuszalf

Na de operatie gebruikt u antibiotica ter voorkoming van een infectie. Start de tabletten zodra u thuiskomt, volgens voorschrift op het doosje. Ook krijgt u vaak een zalf, om de snedes goed te laten genezen; deze zalf start u pas nadat de tampons verwijderd zijn; u krijgt nadere instructies op de polikliniek.

De antibiotica heeft als bijwerking dat u wat dunnere ontlasting kunt krijgen. Dit is niet erg en geen reden om de medicatie te staken.

Mocht u allergisch zijn voor de antibiotica: geef dit dan aan, dan krijgt u een alternatief middel voorgeschreven. Krijgt u gedurende de kuur last van rode jeukende bultjes, huiduitslag of een dikke keel? Dat kunnen tekenen van een allergie zijn voor het medicijn; stop het medicijn en neem contact op met de polikliniek KNO.

Na de operatie

Normaliter kunt u dezelfde dag nog naar huis. Als u wakker wordt na de operatie zult u nog wat versuft zijn van de narcose die u heeft gekregen. Doordat er mogelijk nog wat slaapmiddel in het bloed zit, mag u niet zelf naar huis rijden na de operatie.

Zwelling van neus

Na een uitgebreide operatie van de neus zie je vaak dat de neus nog enkele weken gezwollen blijft. In sommige gevallen kan de neus nog maanden licht gezwollen zijn. Dit is niet erg, maar het kan hierdoor soms langer duren voordat u het optimale resultaat van de operatie kunt zien.

Is de zwelling rood en pijnlijk en neemt dit toe? Neem dan contact op.

 

Afspraken na de operatie 

Tampons verwijderen (na 1 dag)

De neustampons worden verwijderd op de polikliniek, dit is vaak 1 dag na de operatie. Dit is niet pijnlijk, maar wel een onaangenaam gevoel. Gelukkig duurt het kort (seconden). Na het verwijderen van de tampons, zal er meestal wat helder rood bloed uit de neus stromen, dit stopt vanzelf.

In een enkel geval is het noodzakelijk om weer tampons terug te plaatsen. Deze worden dan na enkele dagen weer verwijderd op de polikliniek.

Spoelen van de neus

Zodra de neustampons verwijderd zijn start u met het spoelen van de neus; dit is om korstjes uit de neus weg te spoelen en het operatiegebied schoon te houden. Spoelen kunt u op verschillende wijzen doen, maar de meest betrouwbare manier is spoelen door middel van een neuskannetje (Rhinohorn). Dit kannetje kunt u kopen bij de apotheek van het Spaarne Gasthuis of online bestellen.

U spoelt de neus gemiddeld 3x per dag, maar als u veel korstvorming heeft kunt u het ook vaker doen. U vindt instructies op onze website https://vijfmerenkliniek.nl/document/zoutoplossing/

Soms duurt het, door zwelling, enkele dagen voordat het spoelen goed lukt. Blijf het echter meerdere malen per dag proberen; u zult zien dat het langzaam steeds beter lukt.

Splints en neuskapje verwijderen (na 1 week)

Splints zijn kleine plastic plaatjes die aan de binnenzijde van de neus gehecht worden om het neustussenschot te ondersteunen. Deze zijn niet zichtbaar vanaf de buitenkant en flinterdun. Wel kunnen ze de neusademhaling iets belemmeren.

De splints worden meestal na 1 week verwijderd op de polikliniek, maar soms is het verstandig ze langer te laten zitten (2-3 weken). Bij het verwijderen worden twee hechtdraadjes doorgeknipt waarna de plaatjes uit de neus worden verwijderd. Dit kan wat gevoelig zijn: vergelijkbaar met het verwijderen van een neushaartje met een pincet.

Ook het neuskapje wordt op de polikliniek verwijderd na 1 week, maar soms laat hij al eerder los door afname van zwelling of vettigheid van de huid. Als het neuskapje loslaat, heeft hij geen functie meer en hoeft hij niet terug geplaatst te worden. Sommige mensen vinden het een prettig en beschermend gevoel dat het neuskapje op zit. In dat geval kunt u het neuskapje terugplaatsen en vastplakken met een stukje tape.

Hechtingen

Er zitten kleine hechtingen aan de buitenzijde van de neus. Deze zitten in het midden aan de onderzijde van de neus. Dit gebied wordt de ‘columella’ genoemd. Deze hechtingen zijn vaak oplosbaar en kleurloos.

Ook zitten hechtingen door het tussenschot (dus niet aan buitenkant van de neus). Deze hechtingen worden ‘matrashechtingen’ genoemd. Dit gebeurt met oplosbare hechtdraden: deze hoeven dus niet verwijderd te worden. Soms kunt u ze zien zitten als paarse draadjes. Zijn ze nog aanwezig na meer dan 2 weken en heeft u er last van: dan kan de KNO arts deze voor u verwijderen.

 

Contact

Wanneer neemt u contact op?

  • Als u ondanks de genoemde pijnstilling erge pijn heeft
  • Als de neus helderrood bloed blijft nalekken en het neusverband de bloeding onvoldoende stelpt
  • Als u herhaaldelijk helderrood bloed in de mond aantreft
  • Als u koorts (lichaamstemperatuur ≥ 38,5 °C) krijgt
  • Als enkele dagen na de operatie uw neus pijnlijk, warm en rood wordt, en deze klachten toenemen.

 

Bij problemen kunt u tussen 08:00 en 16:00 contact opnemen met de polikliniek KNO Vijf Meren Kliniek, Spaarne Gasthuis, telefoon: 023 224 8422.

Buiten vermelde tijden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Spaarne Gasthuis:

Haarlem Zuid T 023 224 448

Haarlem Noord T 023 224 7880

Hoofddorp T 023 224 6880

De bovenstaande nummers gelden ook als u op een externe OK-locatie, buiten het Spaarne Gasthuis, geopereerd bent.

 

Bronvermelding: Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl

Versie 2021