Wanneer

De neusschelpen zijn plooien aan de binnenzijde van de neus. Ze zijn bekleed met een laag slijmvlies en verwarmen en bevochtigen de ingeademde lucht. Soms echter is de onderste neusschelp zo groot of het slijmvlies zo gezwollen dat de ademhaling door de neus wordt bemoeilijkt, of zelfs onmogelijk is. Neusverstopping kan een verminderde reuk en smaak veroorzaken, hoofdpijn, ontstekingen, snurken en een onderbroken nachtrust. Het doel van de behandeling is het reduceren van het slijmvlies (via inwendige verhitting) zodat de ademhaling door de neus verbetert.

 

Waar vind de ingreep plaats?

De ingreep zal onder plaatselijke verdoving worden verricht op de polikliniek KNO van het Spaarne Gasthuis te Hoofddorp of Haarlem. Op de dag van de ingreep meldt u zich op de poli. De afspraak hiervoor heeft u van een van de doktersassistenten gekregen. U mag deze dag gewoon eten en drinken.

In totaal bent u voor deze behandeling ongeveer 1,5 uur in het ziekenhuis. Hierna kunt u gewoon weer naar huis. Begeleiding is niet per se noodzakelijk. Indien u Otrivin, Xylometazoline of Oxymetazoline gebruikt dan dient u dit 3 dagen voor de ingreep te staken. U kunt eventuele medicijnen gewoon blijven gebruiken. Bloedverdunners niet staken, tenzij u meer dan 1 type bloedverdunners gebruikt overleg dan met uw arts.

 

De ingreep

Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren krijgt u twee plaatselijke verdovingen: de eerste verdoving is met watjes gedrenkt in een medicament, welke in de neus worden gebracht en moeten ongeveer twintig minuten blijven zitten. De tweede verdoving is door middel van een spray en prikjes in de neus. Beide verdovingen worden op de behandelkamer gegeven. Nadat de neus is verdoofd wordt een naald in het slijmvlies gebracht die warmte geleidt. Binnen enkele seconden wordt het inwendige deel van het slijmvlies verhit waarna verschrompeling optreedt en het volume van het slijmvlies afneemt. Op meerdere plaatsen in het slijmvlies wordt dit toegepast.

 

Na de ingreep

Na de ingreep heeft u de eerste 3-4 weken een verkouden gevoel en is het verstandig de neus niet te snuiten, verder is het belangrijk dat u de neus na de ingreep regelmatig spoelt met zout water. U krijgt hiervoor instructies mee.

 

Risico’s

Bij iedere ingreep is er sprake van enig risico. Bij Celon behandeling wordt het risico voornamelijk gevormd door de mogelijkheid van een nabloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar en komen in de praktijk slechts zelden voor.

 

Vergoeding

Voor deze behandeling bestaat een medische indicatie en zal derhalve worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

Vragen

Het is van belang dat u juiste en duidelijke informatie heeft gekregen. Aan de hand van deze informatie beslist u, samen met uw arts, of u de behandeling wilt ondergaan.
Het is niet mogelijk om in deze voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie
te beschrijven. Het kan zijn dat u ondanks de uitleg van uw arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw KNO-arts en om nadere uitleg te vragen. Noteer eventueel uw vragen van tevoren, zodat u niets vergeet.

 

Telefoonnummers

  • Polikliniek keel, neus -en oorheelkunde (alle locaties) 023-224 8422
  • Polikliniek anesthesie (alle locaties) 023-224 0165
  • Afdeling dagverpleging (Haarlem Noord) 023-224 7214
  • Afdeling dagverpleging (Haarlem Zuid) 023-224 4277
  • Afdeling dagverpleging (Hoofddorp) 023-224 0210
  • Spoedeisende Hulp (Haarlem Noord en Zuid) 023-224 2526
  • Spoedeisende Hulp (Hoofddorp) 023-224 2322

 

Bronvermelding:
Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl

Versie 2020